Profit First

Vijf basisrekeningen

Profit First: Vijf basisrekeningen

30/01/2020 - 00:00

"En een goede gezondheid hé!" Ik hoor het mijn vrienden morgen al zeggen. We hebben nog een laat nieuwjaarsfeestje. Gezellig wat bijkletsen en elkaar mooie dingen voor de komende maanden toewensen.

Elkaar een goede gezondheid wensen gebeurt vaak zo tussen neus en lippen. Na alle andere verlangens. Maar uit ervaring weet ik dat “gezond zijn” het hoogste goed is. Zonder dat wordt het erg lastig.

Zo is dat ook voor jouw praktijk. Een financieel gezonde en winstgevende praktijk is cruciaal wil jij jouw volle potentieel in de wereld kunnen zetten. De Profit First methode helpt je daarbij. Het is een eenvoudige manier om grip op je financiën te krijgen en rust in je hoofd.µ

Het wordt lekker praktisch.

In mijn vorige blog verklapte ik je de vier principes van Profit First. Was het toen misschien nog wat theoretisch, wordt het nu echt praktisch. We gaan de principes toepassen en daar hebben we vijf bankrekeningen voor nodig. Elke rekening vertegenwoordigt een bepaald doel en draagt op zijn beurt bij aan de financiële gezondheid van je praktijk.

Ik wens je een goede gezondheid toe en … vijf basisrekeningen

1. De ontvangstenrekening

De eerste is deze waar alle gelden op binnenkomen. De rekening waar de klanten op overschrijven, jij je dagontvangsten op stort, de bancontact betalingen op binnenkomen, … Kortom, alles wat jouw praktijk ontvangt, komt op die rekening.

Twee keer in de maand maken we deze rekening leeg door wat we ontvangen hebben te verdelen over vier andere basisrekeningen : de winstrekening, de salarisrekening, de belastingrekening en de kostenrekening.

2. De Winstrekening

Zonder winst, geen bedrijf. Daarom reserveren we onze winst eerst. We zijn hier niet met een hobby bezig, toch?

3. De salarisrekening voor jou als eigenaar van jouw praktijk

Als belangrijkste teamlid van jouw praktijk, betaal je jezelf iedere maand loon naar werk.

4. De belastingrekening

Da’s er eentje waar veel ondernemers liever niet van weten, terwijl ze wel dromen van een winstgevende zaak. Belastingen betalen is net het bewijs dat je een winstgevend bedrijf hebt! Dus daar gaan we bij de verdeling van de inkomende gelden ook rekening mee houden.

Ps. fiscale optimalisatie van je winst blijft belangrijk. Vraag maar na bij je boekhouder of accountant.

5. De kostenrekening

Hier gaat de rest van het inkomende geld heen. Van hieruit betaal je je rekeningen. Het Pareto effect (weet je nog, we gebruiken van nature de beschikbare ruimte, zie de vorige blog : Profit First: de vier principes) zijn we te slim af door deze rekening als laatste te vullen want nu zie je wat echt beschikbaar is om alle kosten binnen je bedrijf te betalen. En dat is niet gelijk aan het bedrag wat de klanten je betalen.

Staat deze rekening angstwekkend laag voor het aantal facturen wat je nog moet betalen? Dan laat je praktijk je duidelijk weten dat het anders moet wil het financieel gezond en winstgevend zijn.

Voila, de basis staat.

De gezondheid van je praktijk staat voorop, alle andere wensen kunnen volgen.

Wil jij nu eindelijk ook écht kunnen leven van je praktijk ipv alleen maar overleven?
Boek nu je gratis online half uur en kom te weten hoe ik je kan helpen.

Klik op de button !