Profit First

Vier kernprincipes

Profit First: Vier kernprincipes

20/01/2020 - 00:00

Vrijdag was een gezellige dag. Een dagje samen met mijn beste vriendin. We zijn al meer dan vijfendertig jaar vriendinnen en nog zijn we niet uitgepraat 😉

De laatste tijd zijn de onderwerpen wel veranderd. Nu we beiden ondernemers zijn, gaat het gesprek al gauw over de zaak. We zijn actief in totaal verschillende branches. Ik ben de winst- en cijferknobbel, mijn vriendin is de gezonde voeding wizard.

Maar ook wizards kunnen wel eens financieel het bos door de bomen niet meer zien. Vrijdag was dan ook geen gezellig dagje Ikea maar een gezellig dagje Profit First. En voor je gaat denken dat Profit First de naam van een nieuwe meubelgigant is : “Profit First is een leuke, praktisch en eenvoudige methode om je financiën te beheren en meer winst te maken”. Voila, nu weet jij dat ook.

Of toch nog niet? Zal ik je vertellen wat ik mijn vriendin verteld heb? Maar niet verder vertellen hé. (grapje, vertel het aub wel verder, hoe meer ondernemers grip op hun financiën krijgen, hoe meer zij hun volle potentieel kunnen leven. En dat is waarom ik doe wat ik doe. Dus do tell!)

Het 4-5-3 geheel

De Profit First methode is niet ingewikkeld om toe te passen. Het bevat enkele principes, een aantal bankrekeningen en wat regels. Je kunt het het best onthouden als volgt : 4 kernprincipes - 5 basis bankrekeningen - 3 regels.
Zeg maar : “het 4-5-3 geheel”

Als je dit geheel toepast, krijg je gegarandeerd meer grip op jouw cashflow, op de manier waarop jouw geldstromen zich bewegen doorheen je bedrijf. Meer grip op je financiën betekent meer rust in je hoofd, een betere nachtrust, een gezonder lichaam. We zitten als vanzelf in de gezondheidssector. Mijn vriendin zal tevreden glimlachen.

Genoeg inleiding, laten we het 4-5-3 geheel eens van dichterbij bekijken. Vandaag bekijken we de 4. De volgende twee weken ontrafelen we de 5 en de 3.

4 kernprincipes

Het zal misschien klinken alsof ik het hier ter plaatste uitvind maar da’s niet zo : de 4 kernprincipes zijn geleend uit de … dieetwereld. En hop, terug een connectie met de werkomgeving van mijn vriendin 😊

Ik hoor haar onmiddellijk zeggen: “Ik doe niet aan diëten, het gaat om een manier van leven, da’s blijvend. Een dieet is maar voor even.” En gelijk heeft ze, zo denk ik er ook over. De 4 principes komen uit de dieetwereld maar als je ze als wetmatigheden, axioma’s zeg maar, omarmt, dan zijn ze gewoon vaststaand en niet voor even. Je wil toch winst voor altijd, niet voor even?

Principe 1 : als je wil afvallen, gebruik dan een kleiner bord

Klinkt gek, maar werkt wel. Het is ons mensen eigen om de ruimte die we ter beschikking hebben volledig op te gebruiken. Of dat nu in eten, in geld of in tijd is, deze wetmatigheid is steeds aanwezig. Een Engelse filosoof gaf zelfs zijn naam aan deze vaststelling, het is de wet van Parkinson.

Ben je al ooit eens naar een restaurant geweest waar ze je plezieren met een aanbod à volonté? Of het nu pannenkoeken, ribbetjes of Chinees is, je mag eten tot je er misselijk van bent. Wees eerlijk, je kwam toch ook een beetje misselijk van tafel? We eten te veel omdat het gewoon ter beschikking is voor dezelfde prijs.

Wanneer er minder of weinig van iets aanwezig is, worden we vanzelf zuiniger én creatiever in het vinden van een oplossing. Wanneer je minder tijd hebt om iets af te werken, werk je efficiënter en ben je creatiever in het vinden van een mogelijkheid om alles alsnog binnen de deadline af te krijgen.

En diezelfde wet is ook aanwezig in jouw bedrijf. Als alles op één bankrekening staat, is het alsof je een groot bord hebt. Wat je ziet, geef je uit. Maar als je de gelden op meerdere bankrekeningen zet, elk met een specifiek doel, dan zul je bij het zien van het bedrag op de rekening van de kosten als vanzelf minder uitgeven. Er staat slechts een deel van het totaal op deze rekening. Parkinson doet je automatisch geloven dat er minder is om uit te geven. Je wordt als vanzelf zuiniger, innovatiever en winstgevender!

Principe 2 : eet eerst je groenten, eet in een bepaalde volgorde

Door in een bepaalde volgorde te eten, eerst groenten, dan vlees en dan pas pasta of aardappel, vul je je maag met wat gezond en caloriearm is. Veel kans dat de grootste honger gestild is tegen dat je groenten op zijn. Automatisch zul je daarna minder pasta of puree naar binnenspelen.

In de Profit First methode zetten we de winst voorop. De nadruk ligt op winst, niet op kosten. Automatisch zul je je meer focussen op het winstgevend worden en zullen je uitgaven zich meer beperken.

Principe 3 : toegang verboden voor chips en koekjes, ban de verleiding

Afvallen met drie zakken chips in huis en twee pakken van je lievingskoekjes op het schap is een hele uitdaging. Ban de verleiding. Zorg er voor dat je niet in verleiding kunt komen. Stuur de koekjes naar Temptation Island, laat de chips daar de verleider spelen en blijf zelf lekker thuis, vrij van verleiding.

En net dat doen we ook met Profit First. Een onderneming heeft pas bestaansrecht als het winst maakt. Zonder winst heeft het een andere naam, dan is het een hobby. Winst is essentieel voor je bedrijf en dat gaan we in Profit First ook met hand en tand verdedigen. Daarnaast weet je met zekerheid dat iedere jaar de belastingen netjes aan je deur kloppen en hun deel van de koek betaald willen zien. Daarom zetten we de winst en het geld voor de belastingen uit het zicht, bij een andere bank dan je reguliere financiële instelling. Weg verleiding om toch even van deze rekeningen “te lenen” om kosten te betalen. Uit het oog is uit het hart. Je winst staat veilig én het geld voor de belastingen staat klaar.

Principe 4 : Ritme is alles

Een vast ritme volgen is essentieel om te kunnen blijven de gezonde principes van ons dieet (of onze levensstijl 😊) volgen. Je hoeft geen honger te lijden en je gaat je niet volproppen.

Dat is ook wat de Profit First methode doet. Op vaste tijdstippen, de tiende en de vijfentwintigste van de maand, verdelen we wat we ontvangen hebben over de verschillende bankrekeningen. Zo voorkomen we dat wanneer het goed gaat in het bedrijf, we te veel uitgeven en wanneer we een dip kennen in de verkoop, verhongeren.

Op een eenvoudige manier zie je de trends in cashflow, kun je makkelijk anticiperen én toch de rekeningen betalen. Je houdt de vinger aan de pols door simpelweg naar je rekeningen te kijken.

Ik zei toch dat het een leuk en eenvoudig systeem is, Profit First?

Ontdek wat ik voor je kan betekenen in een gratis half uur gesprek.
Klik op de blauwe knop!