Profit First: dé methode om je geld te managen

30/06/2020 - 17:48

En bedenk je je dan ook net als ik “amaai, dat bedrag voor maar dat in mijn winkelkarretje”? En ken je net als ik het gevoel dat je dan bekruipt als je je bedenkt dat we nog niet halverwege de maand zijn en je al zoveel aan eten alleen al hebt uitgegeven?

De gedachte aan geld

Vreemd hé hoe makkelijk geld een zorg blijkt te zijn. Zelfs al heb ik er geen tekort van, toch is de gedachte aan geld vaak aanwezig. Meer dan me lief is. Of beter, meer dan me lief was. Ik heb een manier gevonden waarin ik meer rust ervaar als het over geld gaat. Eigenlijk moet ik hier zeggen “ik heb hervonden”, want ik kende de methode al, weliswaar in een iets andere vorm maar op zich is wat je wil bekomen hetzelfde : Rust – inzicht – meer over houden.

De enveloppes

Toen ik alleen ging wonen, zoveel jaren terug, en me echt zorgen maakte of ik alle kosten van het alleen wonen en het opvoeden van twee kinderen kon betalen, vertelde mijn vader hoe hij budgetteerde. Eerst een vooral hield hij alles bij wat hij uitgaf. Op die manier wist hij perfect waar het geld heen ging. Hij kon makkelijk berekenen hoeveel geld hij gemiddeld aan de terugkerende uitgaven besteedde. Daarnaast had hij voor heel wat van de terugkerende uitgaven een enveloppe. Eentje voor vaste kosten, eentje voor kleren, eentje voor dokterskosten, eentje voor voeding en verzorging, eentje voor plezier, eentje voor onverwachte zaken en misschien nog wel een paar.

Hij verdeelde elke maand zijn inkomsten over de enveloppes. In die tijd waren het nog franken, dus laat ons eens lekker nostalgisch doen : bijvoorbeeld 2000 frank voor vaste kosten, 500 frank voor kleren enzovoort. Hij haalde het geld letterlijk van de bank af en stak het cash in elke enveloppe. Zo had hij op elk moment goed zicht op wat er nog in elke omslag zat.

Was het potje van plezier leeg dan gingen we wandelen maar zonder de gebruikelijke wafel als beloning voor de gestapte afstand. Zat er onvoldoende geld in de enveloppe kleren, moesten we wachten op die beheerde jeansbroek tot er voldoende aanwezig was in de enveloppe. En voor de volledigheid, als je al jeansbroeken had waar niets aan op te merken viel, werd er, zelfs bij voldoende geld in de kledingsenveloppe, geen frank uit de omslag gehaald. Ook dat was duidelijk : straks komt de winter en hebben we laarzen of wintermantels nodig, nu zit er nog niet genoeg in de enveloppe om dit te kunnen bekostigen, dus gaan we nu geen geld uitgeven aan nice-to-haves.

Rust en een schuldgevoel

Als kind vond ik dat best moeilijk (ik zie nog steeds de rok voor me die ik zo graag wou 😊), maar nu als volwassenen, zorgde dit systeem er voor dat ik rust vond en zonder schuldgevoel geld kon uitgeven én geld kon sparen. Want af en toe moest ik ook mijn kinderen die wafel ontzeggen of gewone koeken meegeven terwijl ze verlangend keken naar de veel duurdere Kabouter Plopkoeken. Maar ik wist waarom ik nee zei.

Na enkele jaren alles secuur te hebben genoteerd wat uitgeven werd en met enveloppes gewerkt te hebben wist ik voldoende waar ik wat aan uitgaf en verwaterde het systeem wat. Tot ik een huis kocht. Opnieuw waren er onverwachte uitgaven, niet gekende nieuwe kosten. En ik voerde voor een tijd het systeem terug in tot ik terug meer rust had en kon vertrouwen dat het financieel liep.

De Profit First methode

Nu zijn we 2019 en is er heel wat veranderd. Er zijn terug twee inkomens en de kinderen zijn afgestudeerd. En toch heb ik de methode terug in gevoerd. Ik was de voeling met wat ik uitgaf kwijt en ondanks het feit dat we het financieel goed hebben, had ik het gevoel dat er teveel onnodige financiële lekken waren. Deze keer heb ik geen met geld gevulde enveloppes in de kast liggen, nee, ik werk volgens de Profit First methode. Thuis én in mijn bedrijf, want eigenlijk is Profit First in de eerste plaats om ondernemers de mogelijkheid te geven hun cashflow te managen en zo grip op hun cijfers te krijgen. Maar wat voor ondernemers werkt, werkt ook thuis, dacht ik zo 😉.

Wil je weten hoe dit ook voor jou rust in je hoofd kan betekenen ? Stuur dan even een mailtje (info@veerledegrieck.be) en dan kunnen we samen kijken hoe Profit First het verschil kan maken.